Menu

ISPOD ANTARKTIČKIH LEDENJAKA PRONAĐENA VELIKA JEZERA

0 Comment


AUSTRALSKI istraživači otkrili su velika jezera ispod najvećeg ledenjaka na istoku Antarktike. Jezera su otkrivena tako što su znanstvenici postavili male količine eksploziva na dva metra dubine ispod površine ledenjaka Tottena i osluškivali reflektiranje zvuka. Dr. Ben Galton-Fenzi, glaciolog Australian Antarctic Divisiona, rekao je kako su istraživanja ključna u znanstvenom predviđanju načina na koji otapanje antarktičkih ledenjaka utječe na svjetske oceane, prenosi Guardian

Ledenjak Totten širok je 30 kilometara i debeo otprilike dva kilometra te ima potencijal podići razinu mora za sedam metara.

”Eksploziv je bio naš izvor zvuka, koji bi onda odjeknuo kroz različite slojeve leda. Na površinu ledenjaka postavili smo seriju mikrofona i slušali odbijanje zvuka, što nam je dalo sliku onoga što se nalazi ispod leda”, objasnio je Galton-Fenzi za Guardian.

Naglasio je kako brzina kretanja ledenjaka ovisi o tome po kakvoj se površini ledenjak kreće: ”Ako je ispod ledenjaka tvrda podloga, ona je ljepljiva i ledenjak će se kretati sporije, ali ako je ispod voda ili meki sedimenti, ledenjak će ići brže.”

Galton-Fenzi kaže da je sljedeći korak istraživača izbušiti rupu i dohvatiti uzorak jezera, no izrazio je žaljenje što financiranje budućih istraživanja nije izvjesno.
”Ovo je najveći pojedinačni problem s kojim se suočavamo i na koji ćemo dobiti odgovore u sljedećih nekoliko desetljeća. Ja nisam samo znanstvenik koji traži više novca, imam djecu od šest i osam godina i klimatske promjene istinska su prijetnja za njih”, rekao je Galton-Fenzi.

Znanstvenici su bili smješteni u istraživačkoj stanici Casey. Ukupno je njih 550 sudjelovalo u Australian Antarctic Programu tijekom ljeta na južnoj hemisferi, a radili su na ukupno 56 projekata, zaključuje Guardian u svom tekstu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *